EXCURSIONS AL PATRIMONI NATURAL

NOM DEL CURS:
SENDERISME A LA SAFOR I A LES COMARQUES CENTRALS VALENCIANES


PREU: 
5 €.
INCLOU GUIA i DOCUMENT DIDÀCTIC
NO INCLOU ENTRADES ALS MUSEUS O MONUMENTS, NI EXTRES

OBJECTIUS GENERALS:

CONÉIXER EL NOSTRE ENTORN NATURAL A TRAVÉS DELS SEUS RECORREGUTS SENDERISTES.
ES FARÀ ESPECIAL ÈMFASI EN LA HISTÒRIA I EL PATRIMONI PAISATGÍSTIC.
LA MUNTANYA MEDITERRÀNIA ÉS UN DELS PAISATGES MÉS DESCONEGUTS I IMPORTANTS DEL NOSTRE TERRITORI. ATRESORA UN GRAN PATRIMONI NATURAL I CULTURAL QUE ANIREM DESENTRANYANT EN LES NOSTRES EXCURSIONS.

ESPAIS I RECURSOS:
A PRIORI TOTES LES RUTES ES FARAN ALS ESPAIS NATURALS INDICATS

CONEIXIMENTS PREVIS RECOMANATS:

SEMPRE ES RECOMANABLE QUE L'ALUMNAT REALITZE UNA APROXIMACIÓ PRÈVIA ALS LLOCS QUE S'HAN DE VISITAR, SOBRETOT APROFUNDINT EN ASPECTES QUE LI PUGUEN RESULTAR MÉS INTERESSANTS. DESPRÉS ES FARÀ UNA SÍNTESI DE TOT.

EINES I MATERIALS A APORTAR PER L’ALUMNE:

PER A LES RUTES SENDERISTES SEMPRE ES RECOMANA UN BON COMPORTAMENT (NI LLANÇAR DEIXALLES NI ARREPLEGAR CAP ELEMENT NATURAL, SILENCI I RESPECTE PEL MEDI), BON CALCER, PROTECCIÓ SOLAR I AIGUA EN ABUNDÀNCIA.
AL LLARG DEL CURS S'ANIRAN VEIENT QÜESTIONS MÉS TEÒRIQUES COM TIPUS DE SENDES, LEGISLACIÓ D'ESPAIS NATURALS I CULTURALS, ETC.

CONTINGUT:

12 de novembre
 LA VALL DE LES FONTS I LA MINA “D’OR” DE XERACO
Descobrirem este racó del Mondúver on, junt a la curiositat geològica de la Mina, hi trobarem un abrupte i exuberant paisatge amb vistes a la mar. Ho farem en plena primavera d’hivern, una estació que a les nostres muntanyes sol mantindre’s monòtonament verda, però que ací, pels voltants de la font de l’Ull,  se’ns mostrarà excepcionalment acolorida gràcies a l’abundància d’espècies botàniques caducifòlies.


19 Novembre
PARPALLÓ-BORRELL. Ruta Xivega
 Recorregut tardorenc pel Paratge Natural Municipal del Parpalló-Borrell. Recorrerem la senda del Portalet i ens endinssarem en les pinades de pi marítim (Pinus pinaster) a la recerca dels preuats bolets. Si tenim sort recollirem i reconeixerem algunes de les principals espècies saforenques d’aquests fongs.


 26 de novembre
CARRÍCOLA, PUJADA AL CASTELL I CAMINS DE L’AIGUA  
Ruta circular que combina dos circuits: en els Camins de l’aigua ens dirigirem cap a l'horta de Carrícola, passant pel safareig, on ens explicaran el recorregut de les aigües que proveïen al poble i regaven l'horta de Carrícola i Bèlgida per mitjà de les sèquies, basses i aqüeductes restaurats  d'època islàmica. El  Circuit escultòric ens encaminarà  cap a l'ermita per començar la pujada al castell, coneixerem el seu origen i la història de la seva construcció. Durant el recorregut comentarem les escultures que anirem trobant en els espais mediambientals de la ruta del castell, zona de les arcades, barrancs i casc urbà.


17 desembre
CIM DEL PENYALBA 
 Ruta circular per la fresca cara nord del massís del Mondúver, un fabulós i lleuger senderol ens conduirà fins el cim del Penyalba, el punt més alt de la subcomarca saforenca de la Valldigna.
Ja al cim descobrirem el rascler de Penyalba, una estructura geològica formada durant milions d’anys pels agents meteorològics. La baixada  la realitzarem vora els antics pilons que dividien els termes de Simat i Barx, un ziga zaga suau ens durà entre feréstecs matolls i herbassars fins la font Nova de les Foies.


14 GENER
VOLTA EN BICI A L’ANELLA VERDA DE GANDIA. Ruta Xivega

Voltarem el terme municipal per  l’entramat de camins i vies que conformen  l’anella verda que envolta la ciutat. Indrets que mostren la cara més amable i natural del territori, en la interfase entre el nucli urbà i els paratges naturals. Un viatge de tan sols 15 kms amb inici i final a la ciutat però amb un ric mosaic d’hàbitats que poques ciutats alberguen; masses forestals, zones humides, dunars, platges i cursos fluvials.


21 gener
LA COVA DE l’AIGUA I ELS COLLONS DEL MONTGÓ 
 L’horitzó saforenc està limitat per una fita majestuosa al sud, la millor manera amb que pot acabar la línia blava de la mar: el Montgó.
Aquesta familiaritat visual la converteix en una muntanya de visita obligada. D’entre les possibilitats en triarem aquella ruta que ens retorna la mirada cap a la nostra comarca. La senda ascendeix a bona alçada fins els blancs espadats on se situa la Cova de l’Aigua, desconeguda per als forans però molt popular.

18 de febrer
SURAR DE PINET

Imprescindible excursió al Paratge Natural Municipal del Surar, al municipi de Pinet, un dels racons més especials del territori. Visitarem el bosc d’alzina surera més meridional del País Valencià, tota una raresa botànica a aquestes serres que deleitarà el caminant. Complementarem la jornada amb l’imponent vista del barranc del Borrell des de la mateixa capçalera, al capdamunt de la serra.  Una talaia que mostra una panoràmica recòndita i salvatge que s’assembla raonablement a les estampes pirinenques. 


4 Març
MARJAL DE GANDIA. Ruta Xivega
 Excursió per la marjal de Gandia, coneixerem les imprescindibles funcions ecològiques del més important dels nostres ecosistemes i visitarem algunes de les explotacions agrícoles sostenibles que s’hi realitzen a aquest meravellós espai. A la visita tindrem l’oportunitat de tastar els productes i conèixer de primera mà la feina  de productors locals com “La teulaina ganadera” i l’hort ecològic d’Ester i Xavi.


22 d’abril    
JARDÍ BOTÀNIC DE VALÈNCIA
 Visitarem el jardí botànic de la capital valenciana, recorrerem la història de la botànica entre centenaris arbres i exòtiques plantes de la mà d’especialistes. Coneixerem les instal·lacions, gestionades per la Universitat de València, i aprendrem la important tasca d’investigació i divulgació que es realitza en aquests indrets, sovint desconeguts i amagats al mig de les grans ciutats.


 29 Abril
RIU SERPIS. Ruta Xivega
 Taller didàctic per a públic familiar al voltant del nostre riu. Descobrirem un paisatge que reviscola entre els ciutadans/es d’una manera divertida. Entrarem al riu i mesurarem alguns paràmetres senzills sobre la qualitat de l’aigua, coneixerem les espècies de flora i fauna més comuns i si l’oratge i el cabal ho permet ens refrescarem en les seues recuperades aigües.

20 Maig
MORÀBIT I COVA MERAVELLES. Ruta Xivega

Un recorregut per la història dels nostres avantpassats, visitarem la cova de les Meravelles, situada a la Serra Falconera. Una oportunitat única d’observar un  jaciment del paleolític superior força rellevant a l’arc mediterrani. A la baixada de la cova albirarem el Moràbit de Marxuquera, una estructura arquitectònica única amb molta controvèrsia en quant al seu propòsit.

 3 JUNY
L’ALBUFERA. DES DE SOLLANA A LA MAR, UNA RUTA INÈDITA.
Recorrerem els paisatges que sempre hem vist des del tren, però aquesta vegada immergint-nos en l’essència del paisatge albuferenc. En aquesta proposta inèdita, diferent a la típica visita a l’Albufera, caminarem entre arrossars des de l’estació fins al port de Sollana, on embarcarem per travessar el llac fins el Palmar.
Completarem la visita fent un passeig per la devesa d’El Saler, un important espai natural, que guarda molts paral·lelismes amb el nostre Auir. Recorrerem la pinada, les mallades, les dunes fins arribar a la mar.
Ruta que combina transport en bus, a peu i en barca. 
METODOLOGIA:

NO FAREM DISTINCIÓ ENTRE CLASSES TEÒRIQUES EN AULA I CLASSES PRÀCTIQUES A L'AIRE LLIURE. ALLÒ QUE ENS INTERESSA ÉS CONÉIXER LA NATURA IN SITU, ÉS A DIR, EN EL SEU EMPLAÇAMENT ORIGINAL. VOLEM CAMINAR, SENTIR EL RELLEU, GAUDIR DELS AROMES I PERCEBRE CADASCUN DELS BATECS HISTÒRICS DE LES NOSTRES VALLS I MUNTANYES.
TOT I AIXÒ, PER A CADA RUTA ES PREPARÀ UN FULL AMB LA SEUA DESCRIPCIÓ TÈCNICA (EL PERFIL I EL RECORREGUT TOTAL), LA FAUNA, LA FLORA I ELS PRINCIPALS ELEMENTS HISTÒRICS O ARQUITECTÒNICS.

No hay comentarios:

Publicar un comentario